Wat is het verschil tussen de opleidingen ‘Communicatie’ en ‘Media & Entertainment Business’?

Heb je interesse in de mediasector en wil je je hierin verdiepen? Dan zijn onze opleidingen aan Campus de Ham zeker iets voor jou. Veel nieuwkomers twijfelen tussen de opleiding ‘Communicatie’ en ‘Media & Entertainment Business’. Maar wat zijn de verschillen? Lees het hier en ontdek wat het beste bij je past!

WAT LEER JE?

In de opleiding Communicatie wil je mensen informeren, overtuigen of hun gedrag veranderen door een duidelijke boodschap over te brengen. Je analyseert problemen of vraagstukken van klanten en zoekt daar een creatieve communicatie-oplossing voor. Je helpt merken en organisaties dus de juiste boodschap over te brengen naar de juiste doelgroep. 

In de opleiding Media en Entertainment Business creëer je media- en entertainmentconcepten (al dan niet voor opdrachtgevers) die je koppelt aan bestaande en nieuwe businessmodellen. Dat kan gaan van formats voor televisiezenders en streamingdiensten, podcasts, games, entertainmentparken, hoe je als influencer geld kan verdienen tot het bedenken van innovatieve, entertainende mediaproducten en -diensten. Storytelling staat hier altijd centraal. De MEB’er is een mediacreatief met een neus voor business. 

Laten we de grootste verschillen in vakken eens overlopen.  

WAT MAAK JE?

Bij Communicatie zet je je kennis in praktijk om bij de vakken als Visual Design Creation, Video & Audio en Content Marketing. Je maakt zowel videocreaties in Premiere Pro als ontwerpen in Indesign en Photoshop. Facebookadvertenties maken, huisstijlen ontwikkelen, posters ontwerpen, of 24 uur in het leven van een student afbeelden zijn hier voorbeelden van. Bij Afterfive, Campagne, Inspiratielab en Pitch maak je volledig uitgewerkte creaties voor echte bedrijven zoals Mooimakers, Gamma en Côte d’Or.   

Bij MEB bedenk je mediaproducten en werk je ze uit: van creatief concept tot het verdienmodel, van verhalen bedenken tot het shooten, van het filmen tot regisseren en monteren. 

Vanaf jaar 1 maak je tv-formats, Instastory’s, YouTube series, games, entertainmentparken en podcasts en veel meer. In Format Factory maak je een tv-programma voor bijvoorbeeld Woestijnvis en VRT Max. In Business Factory bedenk je mediaproducten die ook echt geld opbrengen, bijvoorbeeld voor onder meer de Antwerpse Zoo. In het derde jaar creëer je een mediaproduct en maak je een audiovisuele productie. 

WAT WORD JE?

In Communicatie krijg je in de eerste twee jaar een brede basis. In het derde jaar verdiep je je in één van onze 5 afstudeerrichtingen: Event, Concept en Organisatie, Digital Media Manager, Branding & Advertising, Woordvoerder en PR & Media Influencer. Met deze skills, je creatieve geest, en je hart voor beeld en taal kan je in de brede communicatie- en mediawereld terecht. 

In MEB krijg je een brede media basis, waarna je je later verdiept in 1 van de sectoren Fashion, Gaming, Sports of Music Entertainment.  Met een diploma MEB maak je grote kans op een baan in de mediasector, maar ook buiten de mediawereld is men steeds meer op zoek naar allround mediaprofessionals die verhalen vertellen, kunnen fotograferen, video’s en websites maken en social media content creëren.

Benieuwd naar wat je nu kan worden? Kijk onderstaande tabel!